Зелена слагалица...

Зелена слагалица 4.марта 2013.године у нашој школи одржан је квиз Зелена слагалица који је део пројекта ''Мој Младеновац'' који организује Локална самоуправа у циљу едукације основаца у области заштите животне средине....


Даље...

Ликовни конкурс...

УЧЕНИЦА НИКОЛИНА ГАВРИЛОВИЋ ОСВОЈИЛА НАГРАДУ НА ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ Поводом обележавања Европске недеље мобилности, током које се у Европској унији традиционално обележава почетак школске године и промовише безбедност на путевима и здрава животна...


Даље...

Правилно је безбедно...

''Правилно је безбедно'' Под овим слоганом у петак  1. марта 2013. године  запослени у предузећу '' Железнице Србије'' гостовали су у нашој школи. Уценици од I до IV разреда су имали...


Даље...

ПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН Ш...

ПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ                 Још један Дан школе. Овога пута обележен је уз мноштво догађаја и богатство креативног програма. Смењивале су се  радионице, представе, приредбе и спортски догађаји током целе...


Даље...

Тим за безбедност...

                                        Тим за безбедност    У нашој школи сви запослени, а нарочито тим...


Даље...
01234
Top Panel

Привремено обустављање наставе

https://www.rasporednastave.gov.rs (https://www.rasporednastave.gov.rs)   Влада Републике Србије донела је одлуку да се, услед тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави...


даље...
0

Оцена екстерне инспекције

0

Спорт у Школе

Спорт у Школе

Спорт у школе Savez za školski sport Srbije je pokrenuo projekat "SPORT U ŠKOLE", gde će se deci...


даље...
0

Календар такмичења за школску 2016/2017

***O.Ш. ЖИВОМИР САВКОВИЋ * КОВАЧЕВАЦ***180 ГОДИНА ШКОЛСТВА***

Европски дан језика – 26.септембар 2019.

 

Јeзици су мостови међу људима

         Hello, everyone ! Welcome ! Bonjour à tout le monde! Soyezbienvenues! Добродошли!

У нашој школи, тема овогодишњег празника су језици као мостови међу људима. Језик је дар од бога. Ниједна група људи није супериорнија од друге, будући да не постоји ниједан језик за који би се могло рећи да је мање вредан. Сваки језик заслужује да се поштује, без обзира на број људи који њиме говори.

          Енциклопедија Британика наводи да се данас енглеским језиком служи свака 7.особа. Француски је други најраширенији језик, после енглеског.

Савремени свет тежи уклањању језичких баријера. Међутим, у случају кад између држава или различитих култура завлада непријатељство, језик престаје бити мост. Језик је одраз друштвене природе човечанства. Сваки утицај различитих култура остаје генерацијама забележен у језицима. Зато, учимо стране језике, градимо мостове, повезујмо се са светом!

На иницијативу Савета Европе, Европски дан језика слави се 26.септембра, сваке године, почев од 2001. јер се  тако промовише вишејезичност у целој Европи.

Наставници српског језика, Весна Јовановић, енглеског језика, Јелена Милосављевић, и  француског језика, Живослава Панчић и Тања Мојсиловић са ученицима су припремили пригодан програм, рецитације и песме.

Рецитације – «Српска дјевојка», О.Цмиљановић, М.Иванчевић, С.Чокић, 8/1.

«Плави чуперак»,М.Антића – Ђ.Милентијевић,7/2

«Стрепња»,Д.Максимовић -  М.Јанковић, 7/1

«Небо« ,С.Раичковића -  М.Богдановић, 7/1

« Languages«, О.Милосављевић, 6/1.

Песме:Alphabet“, „Frère Jacques“, „Pomme de Reinette“, „Meulnier, tu dors“, „ Sur le pont d’Avignon“. (П.Кузмановић, Т.Антонијевић, М.Инванчевић, С.Алексендрић, Н.Милић, А.Јанковић, В.Марић, 5/1; М.Антонијевић, Ђ.Николетић, Л.Прокић 5/2)

 Les petits poissons (А.Глишић, М.Пантић, С.Микичић, Анамарија Илић, Анастасија Илић, Марта Папић, С.Соскић, 6/2)

 On écrit sur les murs“ (В.Кузмановић, З.Савић, М.Ђурић, И.Марић, Ђ.Милентијевић, Х.Баралић, К.Гавриловић, В.Лукић, Л.Микичић, А.Поледица, К.Петровић, З.Гавриловић, С. Соскић, К. Соскић, С.Чокић,7/1, 7/2, 8/2)

У ведром и веселом расположењу смо обележили овогодишњи међународни празник. Лепе фотографије нам остају за успомену на овај дан. Нови изазови нас чекају и следеће године, ту смо, бићемо спремни!

Говоримо стране језике, да нас цео свет разуме!

   

  

 

                                                                           Тања Мојсиловић

                                                                 наставник француског језика