Зелена слагалица...

Зелена слагалица 4.марта 2013.године у нашој школи одржан је квиз Зелена слагалица који је део пројекта ''Мој Младеновац'' који организује Локална самоуправа у циљу едукације основаца у области заштите животне средине....


Даље...

Ликовни конкурс...

УЧЕНИЦА НИКОЛИНА ГАВРИЛОВИЋ ОСВОЈИЛА НАГРАДУ НА ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ Поводом обележавања Европске недеље мобилности, током које се у Европској унији традиционално обележава почетак школске године и промовише безбедност на путевима и здрава животна...


Даље...

Правилно је безбедно...

''Правилно је безбедно'' Под овим слоганом у петак  1. марта 2013. године  запослени у предузећу '' Железнице Србије'' гостовали су у нашој школи. Уценици од I до IV разреда су имали...


Даље...

ПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН Ш...

ПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ                 Још један Дан школе. Овога пута обележен је уз мноштво догађаја и богатство креативног програма. Смењивале су се  радионице, представе, приредбе и спортски догађаји током целе...


Даље...

Тим за безбедност...

                                        Тим за безбедност    У нашој школи сви запослени, а нарочито тим...


Даље...
01234
Top Panel

ОШ „Живомир Савковић“ фотографије школе

ОШ „Живомир Савковић“ фотографије   


даље...

Прославили смо Дан жена

Прославили смо Дан жена 7.3 2014. ученици и учитељице од I до IV разреда приредили су приредбу поводом Дана жена. Представили...


даље...

Дан отворених врата

  РАСПОРЕД ИНДИВИДУАЛНИХ ПОСЕТА РОДИТЕЉА ОД V ДО VIII РАЗРЕДА              ПО ПОДНЕ НАСТАВНИК-ПРЕДМЕТ ВРЕМЕ ПОСЕТЕ Јовановић Весна-Српски језик Уторак 15.50-16.35   Лесковац Силвана-српски језик   Четвртак  14.00-14.45   Тања Мојсиловић-француски језик Понедељак...


даље...

Визија школе

ВИЗИЈА ШКОЛЕ   Желимо да будемо школа у којој: се сви осећају безбедно се прате савремени токови кроз примену савремених наставних метода Наставници разумеју и...


даље...
0123

Привремено обустављање наставе

https://www.rasporednastave.gov.rs (https://www.rasporednastave.gov.rs)   Влада Републике Србије донела је одлуку да се, услед тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави...


даље...
0

Оцена екстерне инспекције

0

Спорт у Школе

Спорт у Школе

Спорт у школе Savez za školski sport Srbije je pokrenuo projekat "SPORT U ŠKOLE", gde će se deci...


даље...
0

Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

***O.Ш. ЖИВОМИР САВКОВИЋ * КОВАЧЕВАЦ***180 ГОДИНА ШКОЛСТВА***

ПРЕПОРУКЕ ЗА ПОЧЕТАК ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА У ШКОЛСКОЈ 2021/2022. ГОДИНИ

 

Пет кључних мера стратегије ублажавања ризика

 

Пет кључних мера стратегија ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама су: доследна и исправна употреба маски, одржавање физичке дистанце, хигијена руку и респираторна хигијена, чишћење и дезинфекција и успостављена сарадња са надлежном здравственом службом, а посебном са надлежним ИЈЗ/ЗЈЗ (Табела 1).

 

Табела 1. Стратегије ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама

 

 

Редовна настава

Подељена одељења

Он-лајн настава

1.         Доследна и исправна употреба маски у простору школе од стране свих лица (ученика и запослених)

 

2.         Физичка дистанца према могућностима школе (може и мања од 1м)

 

3.         Хигијена руку и респираторна хигијена

 

4.         Чишћење и дезинфекција простора школе у целини

 

5.         Успостављена сарадња са надлежном здравственом службом, а посебном са

надлежним ИЈЗ/ЗЈЗ

1.         Доследна и исправна употреба маски у простору школе од стране свих лица (ученика и запослених)

 

2.         Физичка дистанца од ≥ 1м, формирање група у складу са

величинама учионица (1 ученик на 4м2)

 

3.         Хигијена руку и респираторна хигијена

 

4.         Чишћење и дезинфекција простора школе у целини

 

5.         Успостављена сарадња са надлежном здравственом службом, а посебном са

надлежним ИЈЗ/ЗЈЗ

Прелазак на on-line наставу

 

Могуће је организовати испитивање и тестирање ученика уколико је испуњено свих пет стратегија превенције инфекције, уз одговарајући распоред који омогућава доследну примену препоручене физичке дистанце у сваком тренутку.

Ношење маски обавезно без обзира на вакцинални статус.

 

 

Напомена: уколико се одредбе наведене у поглављу Пет кључних мера стратегије ублажавања ризика разликују од општих препорука датих у прилогу Препоруке за превенцију COVID-19 у школској средини, примењују се одредбе наведене у овом поглављу.

 

1.      Доследна и исправна употреба маски у простору школе од стране свих лица (ученика и запослених)

Модел ношења заштитних маски описан у наставку односи се на први и други модел организације образовно-васпитног рада (осим у случају када школа има могућности да организује наставу у школи са прописаном дистанцом за све ученике, нпр. школе са малим бројем ученика).

 

·         Наставно и ненаставно особље

Употреба заштитних маски за наставнике, током часа, није неопходна уколико су потпуно вакцинисани (две дозе вакцине), а од друге дозе је прошло најмање 14 дана и/или су у претходних 6 месеци прележали COVID-19.

Невакцинисани наставници и друго особље носе маску током радног времена увек када се налазе у затвореном простору са другим особама, као и на отвореном уколико није могуће одржавати растојање од 1 метра од других особа.

Наставно и ненаставно особље школе је у обавези да одржава непрекидно растојање од најмање 1 м од других особа (ученика и особља), осим ако постоји изузетна потреба ближег контакта у ком случају је неопходно да особа носи заштитну маску и да се након контакта изврши дезинфекција руку.

Запослени треба да избегавају активности које укључују боравак више запослених (наставно и ненаставно особље) истовремено у затвореном простору. Уколико је то неопходно (састанци, обуке и сл.), током трајања таквих активности употреба заштитних маски је обавезна уз одржавање дистанце (минимум 1м) уколико је најмање једна особа у просторији невакцинисана.

Изузетно, уколико су све особе у просторији вакцинисане, заштитне маске нису обавезне.

 

·         Родитељи, односно други законски заступници и други посетиоци

 

Употреба заштитних маски за родитеље и све друге посетиоце у школским установам је обавезна током боравка у затвореном простору, с тим да је неоходно редуковати број посетилаца и омогућити посету само у случају неопходности.

 

·         Ученици

 

Ученик треба да носи маску од уласку у школу па све до доласка до своје клупе. Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора. Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет.

Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али се свака маска мора користити на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена.

Није дозвољено мењање маски међу ученицима.

 

 

Напомена: Уколико je обухват вакцинацијом међу ученицима у одељењу већи од 70%, ученици који су вакцинисани нису у обавези да носе маску током часа. У свим осталим горе наведеним ситуацијама, употреба маске је обавезна.

Напомена: Употреба заштитних маски на отвореном простору за сада није неопходна, уз одржавање физичке дистанце. (Пратити Уредбу о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19: 151/2020-3, 152/2020-4, 153/2020-46, 156/2020-6, 158/2020-3, 1/2021-3, 17/2021-3, 19/2021-18, 22/2021-3, 29/2021-3, 34/2021-3, 48/2021-4, 54/2021-3,

59/2021-25, 60/2021-3, 64/2021-3, 69/2021-4)

 

2.      Одржавање физичке дистанце

 

·         У условима када школе раде у по првом моделу организације образовно- васпитног рада

 

Физичка дистанца током активности које се одржавају у учионици није неопходна међу децом (могућа је организација наставе са целим одељењима у трајању од 45 минута). Потребно је да наставници и друго школско особље одржавају физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1 метра.

Препоручује се да ученици не мењају учионице, односно да се настава за један разред/групу ученика одвија у истој учионици.

Препоручује се да се настава из обавезних предмета и свих осталих облика образовно-васпитног рада организује, све док временски услови то дозвољавају, на отвореном простору, у складу са претходно донетим планом организације.

Могућа је организација наставе музичке културе и физичког и здравственог васпитања, као и ваннаставних активности (хор, спортови).

Активности у којима се остварује блиски контакт између ученика (колективни спортови) реализовати под условом да у одељењу нема потврђених случајева инфекције SARS-CoV-2 међу ученицима током претходних 14 дана. У супротном, реализацију ових активности организовати без блиских контакта између ученика (нема колективних спортова).

Саветовати ученике да одржавају међусобну физичку дистанцу од најмање 1 метар у свлачионицама.

Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) када год то временске прилике дозвољавају.

Особе које доводе ученике у школу не улазе у школу већ прате ученике до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где ученике млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.